Pages

Followers

Tuesday, May 20, 2014

4 jenis hidangan yang perlu ada di dalam sajian makanan.

salam sejahtera semua yang sudi baca blog ini..

hari ni saya nak kongsi tentang 4 jenis hidangan yang perlu ada di dalam sajian makanan.

iaitu yang pertama ialah Pembuka Selera (appetizer)
yang kedua ialah sup (soup)
yang ketiga ialah hidangan utama (main course)
dan yang akhir sekali ialah pencuci mulut (dessert)



pembuka selera ialah sejenis makanan yang ringan dan tak berat, gambar di atas ialah contoh pembuka selera yang ada dalam hidangan melayu. kebanyakkan pembuka selera ini adalah yg bergoreng.




ini adalah contoh sup dalam sajian hidangan melayu. contoh gambar di atas ialah sup sayur, sup cendawan dan tomnyam. kalau sebut tomnyam,tomnyam juga berasal daripada negara thailand dan mempunyai rasa pedas,masam,tajam dan manis.





ini adalah contoh hidangan utama dalam hidangan masakan melayu. di dalam hidangan utama mesti ada ayam,ikan,sayur,daging,seafood dan sebagainya.



ini adalah contoh pencuci mulut yang dihidangan dengan yang panas.  pencuci mulut ada 2 jenis, iaitu hidangan yang panas dan sejuk.



ini adalah hingan pencuci mulut yang sejuk. hidangan ini memmang porpular di dalam hidangan melayu.

sekian dari saya untuk minggu ini..

terima kasih semua.. ;)


No comments:

Post a Comment